fredag 20 april 2012

Att styra upp planeringen

Igår lyssnade jag på när Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg berättade om Eld, uppföljaren till deras succéungdomsbok Cirkeln, som släpps i nästa vecka. Speciellt noga lyssnade jag på när de berättade hur de jobbade. Hur de gjorde när de skrev bok ihop. Och, eh... jag tror eventuellt att jag och Johanna måste revidera vår strategi lite.

Så här sa Sara & Mats att de gör:

Först: En övergripande planering över hela boken.
Sedan: Planerar noga fyra kapitel i taget, och skriver två var av dem.

Och så verkar de ha ett rätt avancerat system för hur de redigerar varandras texter också, med grönmarkeringar och gulmarkeringar och rödmarkeringar och allt vad det var, men det hängde jag inte med på riktigt, det var det där med "fyra kapitel i taget" som jag fastnade på.

Ska träffa Johanna idag och lägga fram förslaget att vi också ska börja göra så. Som det är nu har vi gjort en övergripande planering för hela boken, men egentligen inte gått in i detalj så mycket på vad som ska hända i kapitel för kapitel.  Men nu är jag sugen på att vi ska styra upp det hårdare. Verkar bra, tycker jag, för det skulle ju innebära att vi kunde skriva mer parallellt, och slippa den här AV/PÅ-grejen som jag skrev om nyss, där vi bara går omkring och väntar (hej överdrift!) på att den andra ska skriva färdigt sitt kapitel.

Plus också: Det verkar ju onekligen ha funkat rätt bra för Sara & Mats.

Tror det är ett vinnande koncept.

Hoppas Johanna håller med.

/Lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar