torsdag 17 januari 2013

Nya titeln på boken är klar!

Och i och med det flyttar vi den här bloggen till en ny adress.

Klicka HÄR för att komma dit, och få reda på vad boken kommer att heta när den släpps i höst.

Gör det, bara gör det!

tisdag 15 januari 2013

Skrivarkurser! Här var det skrivarkurser!

Igår hade vi planeringsdag och en viktig punkt på agendan var SKRIVARKURSER.
Vi kommer i vår att köra 3 helgkurser. 
Så här är schemat och priserna. 

Vuxen nybörjare, 23-24 mars
Pris: 1800 kr 

Vuxen fortsättning, 18-19 maj
Pris: 1800 kr

Ungdom 14 - 18 år, 27-28 april
Pris: 1000 kr

Vi har uppdaterat infon på skrivarkurssidan om de två vuxen-kurserna. Info om ungdomskursen kommer snart!

Om du vill anmäla dig så mejlar du till: mejlaintenu@gmail.com

måndag 14 januari 2013

Vad ska boken heta?

Idag har vi haft titelmöte på förlaget. Det var en ny grej för mig, hittills har jag alltid själv kommit på en titel (i ett tidigt skede, typ innan jag börjat skriva på boken nästan), och sedan har den hängt med hela vägen. Men nu kände vi ändå att det kunde vara på plats att diskutera den där arbetstiteln som vi lite hastigt och lustigt kom på för drygt ett år sedan. Hur bra funkar "Inte nu" som titel? Vad signalerar den?  Kan vi komma på någon annan titel som känns bättre?

Det var ett roligt möte, men svårt som farao är det ju. Alla (det vill säga jag, Johanna, förläggar-Ada och marknadsförings-Anna) hade med sig en lista med förslag på alternativa titlar. Alla meningar/ord som hade poppat upp i skallen som en tänkbar titel skulle med på listan. Även skitfåniga förslag, och urdåliga idéer. Sedan läste vi alla förslag högt för varann och diskuterade dem. Kan den här titeln funka? Eller den här? Om vi väljer den här - vad säger den i så fall om boken? Ger den rätt vibbar?

Nu har vi kommit så här långt: Boken ska få en ny titel. Och vi har sållat bland förslagen så att det finns fyra tänkbara alternativ kvar att välja mellan. Återstår bara "sova på saken" och "höras imorgon för beslut" alltså.

Känns just nu nästan oöverstigligt.

/Lisa aka Velpottan

onsdag 9 januari 2013

Om det här med sexscener

Mejlkonversation mellan mig och Johanna igår 13.17:

Jag: "Här kommer ett nytt kapitel. Men jag vet inte - ska det vara mer sex, eller? Jag kanske fegar? Om du säger "mer" så skriver jag mer."

Johanna: "Mer, please!"


Mejlkonversation mellan mig och Johanna igår klockan 16.12:

Jag: "Så - här kommer mer! Nu pallar jag inte mer hotness idag. Är helt slut."

Johanna: "Ännu mer, please! Nä, skämtar bara. Nu är hotnessen på en bra nivå."

Det är extra svårt det här, att skriva hångelscener/sexscener. Det tycker jag verkligen. Det är så lätt, så lätt att det blir dåligt/pinsamt/porrklyschigt/fel. Känns som att det räcker med ett dåligt ordval för att man ska halka direkt ner i träsket av dåliga sexskildringar i böcker (det finns ju så många!). Och där vill man ju helst undvika att hamna. Det är ju synd om läsaren måste ta sig igenom passagen med en skämskudde framför ögonen, menar jag. Och jag vet ju själv hur känslig jag är som läsare. En av tio sexskildringar kanske passerar mitt kritiska öga som okej. Resten - pinsamma, fel, jobbiga att läsa.

Och samtidigt... är det inte lite tråkigt och fegt att alltid ta den säkra vägen och klippa scenen vid sovrumströskeln och låta resten vara underförstått? Jo-oo! Det tycker jag faktiskt.

Önskar att det fanns ett facit på hur man gjorde. En sexskildringsmanual. "Studier visar att de här orden är okej. Men dessa bör du undvika."

För min del handlar det mycket om att stålsätta mig. Ta ett djupt andetag och ge mig in i det, väga varje ord på åtta hundra extra guldvågar och försöka och försöka och försöka tills det känns som om jag hittat rätt nivå.

Inte för fegt. Men inte för mycket.

Skitsvårt.

/Lisa

lördag 5 januari 2013

Förresten, en annan typ av eufori

Nämligen över det här med skrivbeting som vi kör med nu. Och framförallt att bli klar med dem. Wow!

Så här funkar arbetet: vi ses och detaljplanerar cirka 6 kapitel åt gången. 3 stycken / karaktär. Sen går man hem och skriver dessa. Mejlar över allt eftersom. Ses igen när alla 6 är skrivna.

För det första är det annorlunda för oss båda att ha så tydlig planering av vad som ska hända i varje kapitel. Vi brukar givetvis ha en övergripande plan när vi skriver själva, men den har aldrig varit så här uppstyrd eller i kapitelnivå. Den brukar vara flummigare...
Jag har verkligen fastnat för vårt nya sätt. Det är många som frågar om det inte är tråkigt och blir för kontrollerat att veta precis vad som ska hända, kreativiteten då?, men den finns ju i planeringsfasen. Vi bollar och hittar på och stryker och justerar. Efter det är det så himla skönt att sätta sig och "bara" ta sig från punkt A till B.

För det andra känns allt så greppbart. Det är mycket enklare att skriva ett kapitel, eller tre kapitel, än det är att skriva en hel bok. En sån är ju på riktigt skitjobbig. Och den är på kanske 200 sidor eller ännu mer. Guuud sååå låååångt. Jag som bara är på sidan 35 nu. Hur ska jag palla? Det här går aldrig. Den typen av tankar är oundvikliga. Men tre kapitel? Äh, det fixar jag. Det är ju inte SÅ långt.

För det tredje, alla dessa små stationer av att känna att man blir KLAR med något på vägen fram till sista sidan. Det är så skönt! Jag har aldrig tidigare "firat" småstoppen utan alltid bara matat på fram till slutet. Why? För det här är faktiskt en smart grej. Ni vet, som man alltid förespråkar i alla sammanhang - sätt upp små mål på vägen till det stora. Det är ju bara skitdumt att jag inte har gjort det förut! Jag har börjat på sidan 1 och då har mitt mål hela tiden varit att komma fram till sista sidan. Typ 10 månader senare. Ganska lång tid, ja. Ganska lätt att krokna, ja.
Idag blev jag färdig med jullovets skrivbeting. Även om jag givetvis vet att det är en massa kapitel kvar att skriva och att jag kommer att vilja skriva om de här redan imorgon, så känns det ändå så tillfredsställande. Nu kan jag bocka av detta. Easy peasy! Nu går vi vidare! Hej och hå! Japp, sann entusiasm.

Mina tips alltså: planera boken i kortare skrivbeting. Några kapitel i stöten. Fira när de här betingen är färdiga.
(Med fira menar jag inte nödvändigtvis att gå ut och dricka massa drinkar, men att tillåta sig att känna sig nöjd. Ta en paus en kväll eller en dag eller så. Samla kraft inför nästa sjok.)

/ Johanna

Hej från Snart kanske euforisk

Jag kan tyvärr inte skryta med samma fantastiska flyt som Lisa hade, men jag behövde inte heller kämpa mig igenom världens största o-flyt och tröghet i mitt senaste kapitel. Det var liksom mittemellan i fråga om ansträngning, och det är ju ändå bra.

Tror dessutom att det här kapitlet kommer att bli mycket bättre när jag får läsa det som Lisa håller på att skriva nu och som ligger precis före mitt i ordning. Är helt övertygad att jag kommer att kunna plocka upp småsaker från det och strössla in i mitt. Det är verkligen en rolig sak med att skriva tillsammans - att få inspirationsskjutsar av varandras texter och plocka upp och bygga vidare.

/ Johanna 

torsdag 3 januari 2013

Med vänlig hälsning Euforisk

Alltså, så KUL som jag har haft med det här manuset idag? Tror nästan aldrig det har hänt mig när jag skrivit bok innan. Och definitivt inte i mitten av en bok, den svåra, förhatliga mitten, där glädjen över att precis ha börjat på ett nytt projekt för länge sedan har gått över och allt har blivit... jamen, segare, svårare.

Mitten tycker jag är det allra svåraste i en bok.

Vanligtvis.

Men idag?

Alltså, jag är helt euforisk. SÅ HIMLA ROLIGT! SÅ HIMLA LÄTT! Det kanske är den långa julledigheten från datorn, att jag liksom längtat till kontoret för att få skriva eller nåt, för det här är inte normalt, jag tycker aldrig så här. Jag börjar ju spotta och fräsa så fort en författare nämner något om "flow" eller så, för jag blir så himla provocerad (läs: avundsjuk)?

Eller så är det boken. Eller skrivsättet.

För är det inte lite, lite roligare att skriva den här boken än alla andra man har skrivit, så säg?

JOHANNA, visst, visst?

/Lisa

onsdag 2 januari 2013

Ett länktips: Debutantbloggen

Debutantbloggen kommer det ett gäng nya, debuterande författare varje år och idag när jag kollade kände jag igen flera stycken som ska blogga under 2013. Annika Estassy-Lovén och Eva Ludvigsen har gått på min och Lisas skrivarkurs, och Maria Friedner har vi träffat på en skrivarhelg i Kolmården.

En som inte skriver på Debutantbloggen utan på en egen blogg men som också har gått på våran skrivarkurs och ska debutera i vår är Janina Kastevik.

Mycket kul och spännande att läsa framöver nu!

/ Johanna